Cautarea bosonului Higgs la experimentul CDF

Joi, 20.10.2011 ora 13:00 in Amfiteatrul A 4 va avea loc prezentarea in domeniul fizicii particulelor, sustinuta de catre Adrian Buzatu  pe tema “Cautarea bosonului Higgs la experimentul CDF” , la care sunt asteptati studentii facultatii de fizica.

Va reamintim ca bosonul Higgs este singura particula prezisa de teoria actuala a fizicii particulelor elementare si a interactiillor dintre ele (Modelul Standard), care nu a fost inca nici confirmat, nici infirmat, de catre experimente. Daca ar exista, bosonul Higgs ar confirma teoria mecanismului Higgs, care atasat la teoria Modelului Standard, ar explica ruperea spontana de simetrie a fortei electroslabe in forta electromagnetica si forta slaba, precum si originea masei bosonilor W si Z si a fermionilor incarcati electric. Daca particulele elementare nu ar avea masa, acestea s-ar misca mereu cu viteza luminii si nu ar putea creea particule compuse precum protonii si neutronii, astfel incat atomii nu ar putea exista si asadar nici noi. Particula Higgs a fost prezisa teoretic in 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs. Daca exista, ea are numerele cuantice ale vidului (adica zero) si este caracterizata doar prin masa sa, care nu este zero. Totusi, masa nu este prezisa de teorie. Experimentele derulate in ultima jumatate de secol au redus continuu intervalul de mase posibile ale bosonului Higgs. In prezent, intervalul posibil este 114.4 – 125 GeV/c^2. Analiza WH este realizabila in tot acest interval, iar in prima parte a sa este cea mai precisa din lume!

Adrian Buzatu a terminat doctoratul in August 2011 la Universitatea McGill din Montreal, Canada, in domeniul fizicii particulelor elementare. El a lucrat la experimentul Collider Detector at Fermilab (CDF) de la acceleratorul Tevatron de la laboratorul Fermilab din SUA. Echipa din care face parte cauta experimental bosonul Higgs atunci cand este produs impreuna cu un boson W. Rezultatul lor este cel mai precis din lume pentru cazul cand bosonul Higgs are masa cuprinsa intre 114.4 si 125 GeV/c^2.

Cateva cuvinte si despre Adrian Buzatu:

– absolvent al Colegiului National Fratii Buzesti din Craiova, in 2001; olimpic national la fizica in 2000 si 2001

–  facultatea de fizica Joseph Fourier din Grenoble, Franta (2001-2004)

-masterat si doctorat in fizica particulelor elementare la McGill University, Montreal, Canada, la experimentul CDF (2005-2011)

– de la 1 noiembrie 2011 cercetator la University of Glasgow, Glasgow, Scotia (2011-2012) – tot pe tema bosonului Higgs

-fondator al StiintaAzi.rotimp de 3 ani, cel mai amre site de stiinta din Romania,  pana anul acesta cand l-a donat catre proiectul Scientia.ro

– coautor la peste 270 de articole stiiintifice scrise impreuna cu echipa internationala de cercetatori de la experimentul Collider Detector at Fermilab (CDF) si care au fost publicate in revistele Physical Review Letters sau Physical Review D

-autor de articole de stiinta (stiri si popularizare) in mass-media romaneasca

– conferinte de fizica particulelor in licee din Romania, etc

Mai multe detalii despre Adrian gasiti la  http://www.adrianbuzatu.ro.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s